Contents
Deze strategie ontwikkelt zich, evolueert en wint vooral aan populariteit. Het is onvermijdelijk om erover na te denken. Waar heb ik het over? Coworking, natuurlijk.
Je hoort mensen erover praten. Je ziet reclames en hints op tv. Maar wat is Coworking?
Deze gids geeft je alle antwoorden die je nodig hebt. We beginnen met alle details van coworking, de basis en wat je moet weten. Dan zullen we zien of, en waarom, deze werkmethode geschikt is voor jou. Tot slot bekijken we hoe je betrokken kunt raken bij coworking. Natuurlijk vermelden we ook alle nadelen en dingen die je moet vermijden.
Wat is coworking?
Bij coworking komen mensen samen in een neutrale ruimte om onafhankelijk van elkaar of in groepsverband aan verschillende projecten te werken. Het is anders dan een traditionele kantoorwerkplek, omdat de mensen die deel uitmaken van een coworkingruimte meestal niet voor hetzelfde bedrijf werken.
Coworking spaces bieden dezelfde faciliteiten als een traditioneel kantoor, en nog veel meer. Een belangrijke onderscheidende factor is flexibiliteit, omdat je in een coworkingruimte geen langlopend huurcontract hoeft te tekenen.
Elke coworkingruimte heeft altijd basisvoorzieningen zoals WiFi, printers en meestal een vergaderruimte. Sommige hebben thee, koffie en snacks zoals croissants, snacks en meer.
Sommige bieden je een scala aan diensten, variërend van digitale activa tot bedrijfscoaches en adviseurs. Sommige hebben 3D-printers en andere technologieën waar je in je eigen kantoor niet altijd toegang toe hebt, niet in de laatste plaats omdat ze zo duur zijn. Sommige budgetbewuste coworkingruimtes zijn eenvoudiger en bieden niet veel meer dan een bureau en Wi-Fi.
Om terug te komen op het belangrijkste punt: coworking is een kantoor waarin meerdere werknemers van verschillende bedrijven een ruimte delen, wat besparingen en gemak oplevert door het gebruik van gemeenschappelijke infrastructuur, zoals apparatuur, nutsvoorzieningen en receptie- en bewaringsdiensten.
Hoe lang bestaat coworking al?
De eerste coworking space werd in 1955 opgericht door hackers in Berlijn. Het idee was om gedachten, ruimte en informatie te delen om taken uit te voeren met degenen die meededen. Momenteel hebben ze seminars, cursussen en een verscheidenheid aan sociale evenementen toegevoegd, waarmee ze bijdragen aan de trend om meer gemeenschapsruimtes te openen. Er zijn hackerspaces in San Francisco, Santa Clara en Brooklyn en ze groeien voortdurend.
Het woord “coworking” werd voor het eerst gebruikt door Bernard DeKoven, die het omschreef als “samenwerken als gelijken”. Mensen die zelfstandig zijn of voor verschillende werkgevers werken, maar die ideeën kunnen delen met gecoördineerde tools en vergaderingen via een computernetwerk. In hetzelfde jaar opende een softwarebedrijf in New York een ruimte met een flexibele kantoorconfiguratie.
Hoe groeit coworking?
Het aantal coworking spaces wereldwijd zal naar verwachting oplopen tot bijna 20.000 in 2020 en vervolgens meer dan verdubbelen tot meer dan 40.000 in 2024.
In 2022 zal wereldwijd 15% van de bedrijven buiten de Verenigde Staten gebruik maken van gedeelde werkplekken.
In 2019 waren er wereldwijd meer dan 3 miljoen werknemers. Dit aantal zal in 2022 bijna verdubbeld zijn.
Vóór de pandemie waren coworking spaces het snelst groeiende type kantoorruimte in commercieel vastgoed. Hoewel ze momenteel minder dan 5% van de markt vertegenwoordigen, zullen ze tegen 2030 naar verwachting 30% van de markt uitmaken.
Op dit moment zijn de 10 grootste aanbieders van coworking en flexibele kantoorruimte goed voor 36% van de markt.
New York en Londen zijn de belangrijkste steden ter wereld als het gaat om het openen van nieuwe ruimtes. Coworking in Brussel is ook erg aanwezig en groeit snel.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van coworking?
We zullen in dit artikel veel van de voordelen van coworking spaces behandelen, maar hier volgt een overzicht van de belangrijkste redenen waarom mensen graag gebruik maken van coworking spaces:
Activeer hun motivatie
Er hangt een sfeer van productiviteit wanneer je in een kamer vol gemotiveerde mensen bent. Het is bijna onmogelijk om te ontspannen. Je zult er waarschijnlijk veel meer uit halen dan ergens anders.
Deel uitmaken van de gemeenschap
Er is een gemeenschapsgevoel. Op plekken met vaste klanten en bekende gezichten is het verbazingwekkend om te zien in welke mate wederzijdse steun en een gevoel van saamhorigheid zich ontwikkelen. Je vindt de hulp en het advies dat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt.
Flexibiliteit behouden
In plaats van een langlopend huurcontract te tekenen, kun je bij coworking spaces veel flexibelere overeenkomsten krijgen. Het is ideaal voor starters met een klein budget en zelfs zelfstandigen kunnen betaalbare opties vinden.
Loskoppelen van je huis
Thuiswerken is geweldig, maar het is ook makkelijk om in een sleur te raken. In de buurt zijn van andere mensen is goed voor je geest, het kan je scherp houden en is uitstekend voor de creativiteit. Vooral omdat het, afhankelijk van de omgeving waarin je leeft, erg moeilijk kan zijn om je te concentreren. Kinderen, huisdieren of zelfs huisgenoten kunnen een bron van afleiding zijn.
Ontwikkel je professionele netwerk
Wanneer je zoveel mensen hebt die zoveel gemeen hebben, is het slechts een kwestie van tijd voordat je een groot netwerk begint op te bouwen en er nieuwe kansen ontstaan dankzij deze gloednieuwe contacten.
Voor wat voor soort professional is coworking geschikt?
Coworking spaces zijn populair bij starters en freelancers. Toen coworking spaces voor het eerst werden opgericht, lag het voor de hand om aan een “start-up” te denken en je een kantoorgebouw voor te stellen (hierboven) waar iedereen op eenwielers reed en in her en der in elkaar geflanste leunstoelen zat. Maar niet alleen budgetbewuste starters profiteren van coworking. Dus wie gebruikt coworking spaces?
Particulieren of thuiswerkers
Voor zelfstandigen en anderen die voor zichzelf werken, kan dit type van pay-as-you-go-regeling een fortuin besparen.
Maar bovenal is een coworking space een uitstekende manier om andere ondernemers en individuen te ontmoeten. Het is een geweldige plek om allerlei soorten netwerken te vormen.
Of je nu een digitale uitgever, een creatief persoon, een programmeur of meer een manusje-van-alles bent, de kans is groot dat je in een coworkingruimte mensen ontmoet die aan soortgelijke dingen werken.
Bovendien krijg je misschien zelfs de kans om met mensen te praten die je kunnen helpen op bepaalde gebieden die niet echt je sterkste punten zijn. Als je zoveel mensen in dezelfde ruimte hebt, met zoveel verschillende talenten, is het verbazingwekkend hoeveel hulp je kunt krijgen, zelfs als iedereen zijn eigen ding doet.
Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat iedereen met elkaar zit te praten over zijn plannen, maar er is zeker een beetje pauze en er zijn plekken waar je kunt kletsen tijdens de lunch.
Maar de echte pluspunten zijn concentratie, hoge motivatie en zeker goede communicatie (die je in de meeste goede coworking spaces vindt). Er hangt echt een speciale sfeer wanneer je een zaal vol gemotiveerde mensen hebt die allemaal werken aan hoe ze hun dromen kunnen verwezenlijken.
Kleine en middelgrote bedrijven
Kleine bedrijven die niet dezelfde overheadkosten willen als bij een traditioneel huurcontract, kiezen massaal voor coworking. Met relatief lage installatiekosten en een coworkinglidmaatschap dat de meeste (zo niet alle) apparatuur omvat die een bedrijf dagelijks nodig heeft, is het niet verrassend dat kleine bedrijven nu de meerderheid van de gebruikers van coworkings uitmaken.
De bedrijven
Ja, zelfs grote internationale bedrijven zoals Nike werken samen met coworkingbedrijven om te voorzien in hun behoefte aan werkruimte. Als je duizenden werknemers over de hele wereld hebt werken, kan het een heel gedoe zijn om je kantoorbehoeften te beheren. Deze bedrijven vertrouwen op een coworkingbedrijf om een ruimte op maat voor hen te creëren of ze dienen als de primaire huurder van de ruimte.
Een bedrijf dat een filiaal in België wil openen, kan ervoor kiezen om zich in Brussel te vestigen en te kiezen voor coworking om van start te gaan. Zo vermijdt u dat u zich moet vastleggen op een huurcontract van 9 jaar en een hoge huurwaarborg moet betalen wanneer het bedrijf nog niet opgestart is.
De verenigingen
Veel coworking spaces bieden non-profit regelingen of kortingen. Vanwege de algemene kostenbesparingen van coworking (en het kostenbewustzijn) hebben dit soort bedrijven zich ook gewend tot deze flexibele coworkingrelaties.
Wat zijn de alternatieven voor coworking?
Thuiswerken
Thuiswerken heeft voor- en nadelen. Veel online ondernemers gaan in zaken om te ontsnappen aan bepaalde aspecten van de typische zakelijke levensstijl en cultuur. Werken op afstand heeft allerlei mogelijkheden geopend voor het runnen van een bedrijf of zelfs voor het werken voor iemand anders. Ondanks de voordelen zijn er ook dingen die je kunnen vertragen.
Thuis of in een hotelkamer werken heeft talloze voordelen. Het is geweldig om wakker te kunnen worden wanneer je wilt, pauzes te kunnen nemen wanneer je wilt, pyjama’s te kunnen dragen wanneer je wilt…
Maar aan het eind van de dag is het ook makkelijk om je focus te verliezen en je te vergissen. Er is iets aan achter een bureau zitten dat je helpt gemotiveerd te blijven, je te concentreren op je taken en je tijd optimaal te benutten.
Wanneer je een individu bent of iemand anders die zijn eigen schema bepaalt, is het fijn om geen baas te hebben die over je schouder meekijkt en je tijd in de gaten houdt, maar je bent nog steeds verantwoordelijk (tegenover jezelf).
Er komt een bepaalde verantwoordelijkheid kijken bij het werken met andere mensen, zelfs als ze niets met je project te maken hebben, ze niet eens je collega’s zijn en je geen woord tegen ze zegt.
Werken in cafés
Het tweede alternatief (voor thuiswerken) is werken in cafés en restaurants. Veel nieuwe coworkingmodellen (vanaf 2017) hebben deze ruimtes tijdens hun gesloten of ongebruikte uren omgevormd tot pop-up coworkingruimtes. Cafés worden nauw geassocieerd met werkomgevingen vanwege de toegankelijkheid van tafels en onbeperkte koffie. Daarnaast zijn er nog andere voordelen zoals snelle wifi en werkruimte voor de goedkope prijs van een kopje koffie. Zoals alle voordelen zijn er ook nadelen. Aangezien deze ruimtes vaak open zijn voor tijdelijk bezoek, kunnen er lawaai en andere afleidingen zijn die je verhinderen om je werk te doen.
Hoe kies je de meest geschikte coworking space?
Tegen 2020 waren er wereldwijd 23.000 coworkingruimtes. Voordat je een keuze maakt, moet je deze 6 toptips volgen voor het kiezen van een coworkingruimte:
Locatie
Om voor de hand liggende redenen is locatie de belangrijkste factor bij het kiezen van je ideale kantoorruimte. Kies een ruimte op redelijke afstand van je huis. Kijk naar voorzieningen zoals restaurants, parkeergelegenheid, winkels en openbaar vervoer die het gemakkelijk maken voor gasten om er te komen en plezier te hebben.
Het is echter ook de moeite waard om landelijk coworking in België te overwegen. Werken buiten de grote steden biedt vaak een rustigere, meer rustgevende omgeving, ver van de drukte van de stad. Dankzij landelijk coworking in België kunnen professionals profiteren van de flexibiliteit en innovatie van coworking terwijl ze genieten van de buitenlucht. Bovendien zijn deze ruimtes vaak betaalbaarder en maken ze het mogelijk om netwerken te creëren in kleinere gemeenschappen.
De begroting
Je wilt er zeker van zijn dat de ruimte die je kiest een betaalbare langetermijnoplossing biedt voor je team. Als je van plan bent om de ruimte over een paar maanden uit te breiden, moet je hier rekening mee houden. Als je van tevoren je budget bepaalt, kun je te dure ruimtes er meteen uitfilteren en zo tijd (en geld) besparen.
De werkomgeving
Heb je een specifiek kantoor nodig of kun je werken in een open ruimte met gebruik van vergaderruimtes? Zijn er wettelijke beperkingen op de manier waarop je je bedrijf runt? Je moet ervoor zorgen dat je voldoet aan de fundamentele behoeften van je bedrijf.
De gemeenschap
Als je eenmaal hebt vastgesteld of de ruimte in kwestie voldoet aan je behoeften en budget, kun je kijken naar een aantal van de leukere aspecten van de ruimte. In wat voor soort gemeenschap zie jij jezelf? Elke coworking space stimuleert en trekt verschillende leden van lokale buurten aan. Als je bijvoorbeeld een grafisch ontwerper bent, wil je misschien een ruimte kiezen met andere ontwerpers met wie je kunt samenwerken.
Naast de ‘professionele’ redenen om lid te worden van een community, wil je gemotiveerd zijn om elke dag te komen werken, om te netwerken, om partners te vinden en zelfs om nieuwe vrienden te maken.
Voor hoe lang?
Plannen voor de toekomst is een fundamentele bedrijfsstrategie. Hoe lang ben je van plan in de door jou gekozen coworkingruimte te blijven? Ben je van plan om nationaal of wereldwijd uit te breiden? Biedt de coworking space die je kiest toegang tot een netwerk van locaties? Dit zijn belangrijke factoren die je moet weten voordat je een ruimte kiest.
De ingevoerde systemen
Hoewel dit slechts de kers op de taart is, is het altijd een pluspunt om een coworkingruimte te kiezen die unieke faciliteiten biedt. Naast gratis koffie, wifi en een printer, zal het vinden van een ruimte die meer kan bieden je werkleven zoveel beter maken.
De meeste middelgrote en grote steden zoals New York hebben honderden coworking spaces die je met een snelle zoekopdracht kunt vinden. Online toepassingen werken aan het creëren van een uitgebreid netwerk van coworkingmogelijkheden, waardoor het voor werknemers gemakkelijk wordt om in contact te komen met open werkruimten, precies te bekijken wat elke locatie te bieden heeft en de meest geschikte te kiezen.
Hoeveel kost een coworkingruimte?
Volgens DeskMag, dat in 2019 een Europese studie over dit onderwerp uitvoerde, zijn de belangrijkste indicatoren in België als volgt:
- de gemiddelde maandelijkse kosten van een dedicated kantoor in België bedragen €387
- De gemiddelde maandelijkse kosten van een gedeeld kantoor zijn €195.
- De gemiddelde kosten voor een enkele dag zijn €23.
De evolutie van coworking
Nu meer en meer jonge mensen zich beginnen te realiseren dat ze niet per se in de rij hoeven te staan en een ultra-traditioneel pad hoeven te volgen, zullen we waarschijnlijk een toename zien van het aantal freelancers en ondernemers dat de sprong waagt.
Dit zal worden gedreven door technologie, bewustzijn en kansen. Coworking wordt de nieuwe norm voor mensen die de arbeidsmarkt betreden.
Het is onwaarschijnlijk dat coworking grote kantoorgebouwen zal vervangen of dat iedereen op een dag zelfstandig zal worden. Grote organisaties zullen blijven bloeien en er zullen nieuwe worden opgericht, maar ze zullen zich minder richten op het centraliseren van locaties en meer op het aanbieden van voordelen zoals werken op afstand (waar mogelijk).
Er waren slechts ongeveer 57,3 miljoen freelancers in de VS in 2017, en ze schatten dat in 2027 de meerderheid van de Amerikaanse beroepsbevolking (in meer of mindere mate) freelance werk zal doen.
Hoe kan ik coworking proberen?
Als je nieuwsgierig bent naar coworking, kun je het het beste proberen. Als je gewoon binnen wilt komen, je werk wilt doen en dan weg wilt gaan. Als je je zorgen maakt over sociale verplichtingen: niet doen. Het is net als de sportschool.
Iedereen is er om een specifieke taak uit te voeren en als je aan de slag gaat, zal niemand je storen. Als je bereid bent om te praten en benaderd te worden, zul je een aantal geweldige lokale ondernemers ontmoeten en een coworking-community opbouwen.
Als je het gevoel hebt dat je bedrijf, start-up, app, blog of waar je ook mee bezig bent stilstaat, kan een tijdje samenwerken net zijn wat je nodig hebt om alles weer in beweging te krijgen.